Erisoodustused ja maksud

 

Erisoodustus on mis tahes toode, teenus või muu hüve, mida pakutakse töötajale❗️ või juhatuse liikmele❗️ Erisoodustused maksustatakse tulumaksumääraga 20/80 ja sotsiaalmaksuga 33%. Maksud on kokkuvõttes ca 66% peale, kuna sotsmaks arvestatakse koos tulumaksuga summalt.

 

Näide: ettevõte ostis kontorisse töötajate jaoks teed/kohvi summas 100 eurot koos käibemaksuga: 1. käibemaksu maha arvata ei saa 2. tulumaksuks tuleb 25 eurot = 100 x 20/80 3. sotsmaks 33%: 125 x 33% = 41,25 eurot Maksud kokku 66,25 eurot.

 

Maksud deklareeritakse TSD lisas 4, olenevalt kululiigist tuleb valida sobiv kood.

 
Töötajatele mõeldud puuviljad/piim/tee/kohvi, suvepäevad – kõik see on erisoodustus. Firmaauto 🚘 kasutamine isiklikuks otstarbeks samuti (kuid autodest tasub eraldi postitus teha, seal palju nüansse). Töötajatele antud laenud alla turuintressi tingimustel on samuti erisoodustus jne. Kuid on ka erandeid:

Näiteks spordikulud 🏀 🏒 , erinevad spordiüritused ja erakindlustus kuuluvad tervisekulude alla, 100 eurot kvartalis töötaja kohta ei maksustata (vt varasemat postitust). Kui on midagi lisaks/üle, siis ikka erisoodustus.

Samuti ei kuulu erisoodustuse alla massaažitool kontoris, prillide kompensatsioon ja töötajate tervisekontrolli eest tasumine, vesi. Selliseid kulutusi reguleerib töötervishoiu ja tööohutuse seadus 🧯. Seal on kirjas, kui tihti tuleb töötajaid tervisekontrolli saatma 👩 ja millistel tingimustel saab prille kompenseerida 👓. Üldjuhul sellistel kulutustel piirmäärasid ei ole. Iga ettevõte peab ise hindama nii oma riske, kui ka oma hüvitamisvõimalusi.

Kui töötajale ostetakse tööülesannete täitmiseks arvuti 💻, kontorimööblit (kui see pole kingitus), siis selline kulu ei ole loomulikult erisoodustus, need on tavalised ettevõtlusega seotud kulud.

Ja veel. Kui teed/kohvi ostetakse koostööpartnerite jaoks (klientidele/tarnijatele), siis on see nn “vastuvõtukulu”. Vastuvõtukuludega kaasnevad samuti maksud, aga maksustamise loogika on teine. Erisoodustused on aga ainult “omadele”.